Communicatie en de nieuwe gesprekkenfunctie

Communicatie
Samen met ouders hebben we vorig schooljaar nagedacht over het communicatiebeleid bij ons op school.
De wens is om de communicatiestromen te verminderen en efficientie te vergroten. Hier gaan wij aankomend schooljaar ons best voor doen.

Bekijk hier ons communicatiebeleid: 
https://drive.google.com/file/d/1Mttt-2HSCKsBDZiiTrcZLXbg0nkwSnDU/view?usp=sharing

Aan het begin van een schooljaar is het goed om een aantal belangrijke regels onder de aandacht te brengen:  
  • De leerkracht is altijd het eerste aanspreekpunt van ouders.  
  • Indien gewenst kan altijd een intern begeleider of een directielid aansluiten bij een gesprek. Dit kan op initiatief van de leerkracht of van de ouder. We gaan altijd met elkaar in gesprek, ook als we het moeilijk vinden en niet over elkaar.  
  • De mail is er alleen voor korte mededelingen of het maken van een afspraak. Inhoudelijke zaken bespreken we altijd in een persoonlijk gesprek (en niet via de mail).  
  • Vanaf dit schooljaar wordt de nieuwe gesprekkenfunctie (chat) gebruikt.
  • De leerkracht leest soms pas na schooltijd zijn/haar mails, boodschappen die voor dezelfde lesdag zijn, bereiken de leerkracht soms te laat.
  • Voor mailverkeer houden we de werktijden (7.45-17.00) en werkdagen aan. Voor belangrijke zaken maken we altijd een uitzondering. We vragen jullie om niet in de avond of het weekend te mailen als het niet noodzakelijk is.  
  • De leerkracht heeft geen werk telefoon. Deelt een leerkracht zijn privénummer in het belang van het kind, ga hier dan discreet mee om en geef het nummer niet ongevraagd door aan derden. 
  • Op het scherm bij de hoofdingang geven we een dagelijkse update wat er leeft en speelt.
De gesprekkenfunctie
Om de communicatie overzichtelijker te maken, gaan we (bijna) volledig gebruik maken van onze schoolapp. 
Een onderdeel daarvan is het gebruik van de nieuwe gesprekkenfunctie in onze app. Vorig jaar is hier een pilot voor geweest in groep 34A. Dit schooljaar gaan alle leerkrachten ermee werken in de communicatie naar ouders. Dat betekent dat er een groepschat wordt aangemaakt in de app met de leerkracht erin.
De groepschat wordt gebruikt voor praktische mededelingen vanuit de leerkracht naar ouders. Er vindt geen onderling contact tussen ouders of tussen ouders en leerkrachten plaats. Voor 1 op 1 contact wordt gebruik gemaakt van een individuele chat. Zowel ouders als leerkrachten kunnen dit gesprek starten in de app.
De app wordt gebruikt voor praktische zaken, het delen van foto's, korte mededelingen etc.
Wij hanteren bij het gebruik van de gesprekkenfunctie ook de werktijden van de leerkrachten. De Whatsapp groepen die door de klassenouders worden gestart, kunnen blijven bestaan maar de school is hier verder niet bij betrokken en communiceert niet via dit medium. 

In de handleiding hieronder staat beschreven hoe je de gesprekkenfunctie kan gebruiken. Ook staat er uitleg van andere functies in de app, Cloudwise, Google Classroom, Parnassys en onze methodes. 

Download document